menu

Rozdíly mezi grily


2 minuty čtení
Jaký je rozdíl mezi otevřeným grilem, kovovým uzavřeným grilem a kamadem? Odlišnosti si vysvětlíme na příkladu grilování steaku. Rozdíl mezi otevřeným grilem a kamadem tkví v absenci tepla sálajícího z poklopu a malé konvekci u prvně jmenovaného přístroje. Oba jevy přitom přípravu steaku výrazně ovlivňují. U otevřeného grilu je rozdíl teplot mezi horní a spodní stranou steaku velký, neopéká se tedy rovnoměrně. Pravděpodobně ho během přípravy budeme muset několikrát obrátit, abychom byli s výsledkem spokojeni. Jeho okolí je sušší a veškerá odpařená vlhkost uniká do vzduchu.

Podmínky v kovovém uzavřeném grilu jsou srovnatelné s kamadem. Kamado však má samostatně stojící topeniště, které je tak dvojnásobně izolováno. Jedna tenká kovová stěna také izoluje daleko méně než keramická či dvojitá kovová stěna, teplo se od ní tedy odráží méně. Kovový gril spálí na udržení stejné teploty více paliva a spotřebuje více kyslíku, což urychluje proudění vzduchu a maso pak není tak šťavnaté.

Konečný výsledek závisí na intenzitě sálavého nebo kontaktního tepla, odrážení tepla od poklopu kamada, pomalém proudění horkého vzduchu a regulaci vlhkosti. Kontrolou podmínek uvnitř kamada zjistíme, jak lze tyto vlastnosti využít při základních způsobech tepelné úpravy pokrmů.



Mohlo by vás taky zajímat: