menu

Dřevěné uhlí versus brikety


2 minuty čtení
Brikety se dají vyrobit z různých materiálů. Dřevo nebo kokosové slupky se stejně jako dřevěné uhlí karbonizuji, ale v tomto případě úplně. Na konci zůstává 100 % uhlíku. Tyto kusy uhlí se rozemelou a spolu s pojivem, většinou škrobem, a slisují na brikety. Do briket se často přidává také nějaká látka pro delší hoření, což mohou být nejrůznější materiály (např. rašelina, písek nebo dokonce kamenné uhlí).

Doporučujeme používat v Kamado ceramic jen dřevěné uhlí namísto briket a to z řady důvodů:
  1. Dřevěné uhlí tvoří 95 % uhlíku, zbytek jsou především dřevní plyny. V keramických grilech Kamado ceramic tedy čistě shoří a nezůstane téměř žádný popel.
  2. Brikety často obsahují příměsi pro delší žhnutí a proto nehoří tak čistě jako dřevěné uhlí, navíc nepříjemně čoudí.
  3. Doba hoření dřevěného uhlí v Kamadu závisí na přívodu kyslíku a lze ji tedy regulovat.
  4. Brikety žhnou rovnoměrně, jak se to od nich ostatně očekává. Průběh hoření se tedy dá hůře regulovat. Když jsou brikety jednou žhavé, už hořet nepřestanou.
  5. Pro dosažení určité teploty v Kamadu není zapotřebí, aby žhnulo všechno dřevěné uhlí. Při nízké teplotě hoří většinou jen 10 % paliva. Zbylé dřevěné uhlí lze použít příště.
  6. Brikety nejsou příliš trvanlivé, ani jsou-li z přírodních materiálů jako kokosové slupky nebo olivové dřevo.
V keramických grilech Kamado ceramic doporučujeme používat jen dřevěné uhlí namísto briket. Grilování bude mnohem příjemnější.


Mohlo by vás taky zajímat: